Quortus

Quortus

Het strijkkwartet “Quortus” bestaat uit vier strijkers die oorspronkelijk uit verschillende landen komen. Vanuit de passie voor kamermuziek hebben deze jonge beroepsmusici elkaar ontmoet in Nederland tijdens hun studie aan de Nederlandse conservatoria. De naam “Quortus” betekend “kwartet,” “Qu-” van “quartet” in het Engels, en “ortus,” het Latijnse woord voor zonsopgang. In juli 2013 is het kwartet opgericht door Aleksandra Kaspera en Paul Medeiros, toen ze in het strijkorkest Ardesko een tournee door Nederland hebben gedaan. Sinds die tijd, heeft dit jonge ensemble verschillende klassieke concerten gespeeld en daarnaast het popalbum “Blue June” opgenomen voor popzangeres Pien Breeuwsma uit Haarlem. In september 2014 was Quortus hervormd, met tweede violist Eduard Ataev en altviolist Ian de Jong als huidige leden. Recent heeft Quortus meegedaan aan de Storioni Toonzaalprijs kamermuziek competitie in ‘s Hertogenbosch.

Violist Paul Medeiros, komt van een Nederlands-Portugese familie, geboren in Halifax, Canada. Tijdens zijn Bachelor studie met professor Philippe Djokic aan de Universiteit Dalhousie in Canada, speelde hij solo concerten van Ravel, Tsjaikovski en Vivaldi met het Dalhousie Sinfonie Orkest. Hij is de nationale prijswinnaar van de Stichting Hynatyshyn competitie, jaar 2006. Sindsdien heeft Paul masterclassen gespeeld van o.a. Philippe Graffin (België), David Früwirth (Duitsland), Yehonatan Berick (VS) en Jeanne Lamond (Canada) . Paul is afgestudeerd van de Master opleiding op het Conservatorium van Amsterdam in 2012, als leerling van docenten Lex Korff de Gidts en Cornelis Koelmans. Tegenwoordig is hij aanvoerder violist bij het Laurenscantorijorkest in Rotterdam en Strijkorkest Ardesko. Paul is ook viooldocent bij De Vioolschool in Haarlem, waar hij sinds enkele jaren woont.

Eduard Ataev is geboren van een Russisch-Duitse familie in Vladikavkaz Rusland. Op 16 jarige leeftijd kreeg hij een studiebeurs van Valery Gergiev en verhuisde volgens naar Nederland om een bachelor en master opleiding in Rotterdam te studeren. Tijdens zijn studie heeft hij met Mariinsky Theater Orkest gespeld als soloist in Rusland en in Frankrijk. Tegenwoordig speelt Eduard o.a. met het Residentie Orkest en het Noord Nederlands Orkest door heel Nederland.

De Nederlands-Amerikaanse altviolist en violist Ian de Jong is een ervaren solo-, kamer- en orkestmusicus. In de VS heeft Ian soloconcerten gespeeld met het Windy City String Ensemble, het Merit Symphony Orchestra en het DePaul Baroque Ensemble. In Nederland heeft Ian als concertmeester van het Ricciotti Ensemble regelmatig solo’s met het orkest gespeeld, in samenwerking met artiesten als Spinvis, Ellen ten Damme en Liesbeth List. Als kamermusicus is hij lid geweest van het Oberon trio en het Merit Honors trio, en ontving hij aanvullende kamermuziektraining aan de Icicle Creek en Round Top muziekfestivals van 2007 tot 2009. Met Robert Waters als hoofdvakdocent studeerde Ian in 2010 magna cum laude af aan de DePaul University School of Music te Chicago met een Bachelor of Music. Sindsdien woonachtig in Amsterdam, haalde Ian in 2012 een Bachelor of Music aan Het Conservatorium van Amsterdam en studeert nu voor zijn Master of Music bij Gordan Nikolic aan het Rotterdams Conservatorium.

Aleksandra Kaspera is geboren in een Russische familie van musici in 1984 in Riga, Letland. Op vierjarige leeftijd studeerde zij piano op een prestigieuze muziekschool, voor dat zij cello begon te spelen in 1994. Zij is een jonge prijswinnaar van de “Lets Talent Competitie.” Aleks heeft haar cello studie afgerond op het Jazepa Vitola Letse Muziekacademie. Vervolgens kwam zij met een Erasmus- Socrates-beurs naar Nederland om een Masteropleiding te volgen. Met lessen van professor Jeroen Reuling en Rene Berman aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten heeft zij haar studie afgerond cum laude. Aleksandra heeft stage gelopen met het “Nederlands symfonieorkest” en het “Gelders orkest” en werkt nu meestal als kamermusicus met kleinere ensembles en orkesten, waar haar echte passie ligt.