Biografie

Canadese violist Paul Medeiros heeft zijn Bachelor afgerond op Dalhousie University in Halifax, Canada, onder leiding van Professor Philippe Djokic (oude leerling van Ivan Galamian). Hij won op twee gelegenheden het Dalhousie “Concerto Night” competitie, door Maurice Ravels concertstuk ̈Tzigane ̈(2008) en Tsjaikovski’s ̈Viool Concert ̈ (2010) uit te voeren met het Dalhousie Symphony Orchestra. Hij verscheen ook met het Dalhousie Chamber Orchestra, door Mendelssohn’s “Concert in d klein voor solo viool en strijkers” (2008), en Vivaldi’s “De Vierjaargetijden” (2009) uit te voeren. Paul is de winnaar van het Ramon Hnatyshyn Foundation Award 2006 (orkestinstrument), een jaarlijkse Canadese nationale prijs voor één jonge artiest die uitzonderlijk talent en potentie toont voor een succesvolle carrière. Hij heeft getoerd met verschillende Canadese sterren zoals: Anne Murray, Sarah Slean, Divine Brown, Paula Cole en MIR. Paul was vijf jaar lid van het Nova Scotia Youth Orchestra en heeft vaak opgetreden met Symphony Nova Scotia als young professional.

Sinds hij is verhuisd naar Nederland in september 2010, heeft Paul opgetreden met het ‘Ostravská Banda’ orkest (Tsjechië), Het Paradiso Orkest (samengesteld uit leden van het Rotterdams Philharmonisch Orkest en het Koninklijk Concertgebouworkest), en het Nederlandse Jazz/Popster Wouter Hamel. Hij heeft gewerkt met het ASKO|Schoenberg “Ligeti Academy” ensemble voor hun seizoen in 2010-11. In 2011-12 met cellist Doris Hochscheid en pianist Frans van Ruth presenteerde hij kamermuziekwerken van diverse Nederlandse componisten: Jan Brandts Buys, Martijn Padding en Jeff Hamburg.

Paul studeerde op het Conservatorium van Amsterdam bij Professors Cornelius Koelmans en Lex Korff de Gidts en is met zijn ‘Master in Performance’ afgestudeerd. In de afgelopen zes jaar heeft hij masterclasses gevolgd bij o.a Yehonathan M. Berick (VS), Jeanne Lamon (Canada), Maarten Veeze (Nederland), Philippe Graffin (België), Gordan Nikolić (Servië) en David Früwirth (Duitsland). Tegenwoordig is Paul heel actief als kamermusicus. Hij is violist met Ardesko kamerorkest, een ensemble die bestaat uit vijftien strijkers zonder dirigent en die toegewijd is aan het verrijken van de Nederlandse cultuur door het land. Verder speelt Paul in twee duo’s, met pianist David Herman (Amsterdam) en organist Stefan Donner (Vienna). Hij is violist met “Villa met Uitzicht,” een fluit kwartet die presenteert concept programma’s met een rode draad verhaal, vaak met de combinatie van visuele kunst en narratief. Paul is eerste violist en oprichter van “Quortus,” een jong klassieke strijkkwartet. Verder verdiept Paul zich in de kunst van oude muziek en barok technieken. Hij is sinds 2012 lid van het Laurenscantorijorkest in Rotterdam, een orkest toegewijd aan de muziek van J.S. Bach.

Apart van zijn werk als Freelance musicus is Paul viooldocent op “De Vioolschool” in Haarlem, waar hij sinds 2012 met alle plezier lesgeeft.